Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Ontdek deze 4

verborgen Teams-pareltjes

Microsoft Teams is een populaire samenwerkings- en communicatietool die wereldwijd wordt gebruikt door organisaties voor teamwerk, vergaderingen en chat. Veel mensen zijn bekend met de basisfunctionaliteiten van Teams, zoals het maken van kanalen, het verzenden van berichten en het houden van videomeetings. Maar wist je dat er nog veel meer handige functies zijn die je wellicht nog niet kent? In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis door Microsoft Teams en delen we 5 verborgen pareltjes die je kunnen helpen om nog productiever en efficiënter te werken. 

1. Gedeelde kanalen

Tot vorig jaar bestond alleen de optie privé of standaard kanaal. Nu maakt de extra optie: “gedeeld kanaal” in Microsoft Teams het mogelijk om kanalen te delen tussen Teams en groepen, wat zorgt voor meer samenwerking en een betere communicatie tussen afdelingen, projectteams en zelfs omgevingen van externen (tenants). Dit kan de productiviteit verhogen en bijdragen aan een betere samenwerking tussen verschillende teams binnen én buiten de organisatie. 
 
Tip: ben je even kwijt wat ook alweer het verschil is tussen een groep, team en kanaal binnen de MS365 terminologie? Klik dan hier, dan leggen we het nog eens uit!  

2. Integratie van SharePoint in Teams

Met een Teams custom app kun je snel toegang geven tot SharePointsites zoals een intranet, leermanagementsysteem en ISMS (managementsysteem voor informatiebeveiliging). Dit zorgt voor een naadloze integratie met Teams, waardoor gebruikers alle informatie die ze nodig hebben op één plek kunnen vinden en gemakkelijker kunnen samenwerken en communiceren. Hierdoor is het niet langer nodig om tussen verschillende omgevingen te schakelen.

3. Loop-onderdeel

Een loop-onderdeel in een Teams-chat biedt de mogelijkheid om interactieve chatberichten te maken en te delen met teamleden. Een interactief chatbericht is een bericht dat door iedereen in de chat (gelijktijdig) bewerkt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om complexe taken uit te leggen, teamleden te betrekken bij het schrijven van teksten of om feedback te vragen op creatieve projecten. 

4. Verbeterde AI-gebaseerde functies

Werk je samen met personen binnen of buiten je eigen organisatie die in een ander land gevestigd zijn? Dan is deze functie extra handig. Teams maakt gebruik van AI-gebaseerde functies voor automatische ondertiteling en vertaling. Hiermee verbetert de communicatie tussen gebruikers die verschillende talen spreken, wat resulteert in een meer inclusieve en toegankelijke samenwerkingsomgeving. Dit maakt het voor teams mogelijk om over de hele wereld samen te werken zonder taalbarrières.

Aan de slag met deze 4 Teams pareltjes

Aansluitend op het vorige punt, vragen nieuwe bedrijfsprocessen en het werken met nieuwe systemen tijd en aandacht van medewerkers. Je kunt ze natuurlijk zelf laten zwemmen en het wiel laten uitvinden. Voor sommigen zal dit prima werken, maar er is een grote kans dat een deel van je medewerkers vastlopen en ze hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren. 
 
We adviseren daarom om goed na te denken over het adoptieproces. Regel trainingen wanneer je medewerkers met nieuwe systemen of tools moeten werken en zorg dat er iemand beschikbaar is waar zij hun vragen aan kunnen stellen. We kunnen je ook van harte aanbevelen om binnen je organisatie een aantal ‘change champions aan te wijzen die de veranderingen kunnen stimuleren en ondersteunen. Bijvoorbeeld door een ‘train de trainer’-traject in te richten, waarin je een aantal mensen binnen je organisatie expert maakt met bepaalde software of programma’s, zodat zij deze kennis weer kunnen overdragen aan hun collega’s. Hoe dan ook, denk niet te lichtzinnig over de hulp die mensen nodig hebben wanneer zij anders moeten gaan werken, en de waarde die een goede training daarin heeft.  

Bij Fortezza Consulting begrijpen we dat iedereen anders is. We vinden het belangrijk om medewerkers de tijd te geven die ze nodig hebben om te wennen. Zo voorkomen we dat mensen terugvallen in oude gewoontes, wat niet goed is voor het samengaan van de bedrijven. Het mooie is dat er altijd wel een paar medewerkers zijn die snel leren. Zij kunnen hun collega’s helpen. Het is vaak fijner om hulp te vragen aan iemand die je al kent dan aan iemand van buiten. Op deze manier verspreidt de kennis zich vanzelf binnen het bedrijf en dat helpt iedereen vooruit. 

Neemt gerust contact op

Juliëtte Khalass

Senior Transformatie Consultant

Meer weten?

Meer weten over de diensten van Fortezza Consulting? Benieuwd naar onze transformatie-expertise, adoptietraining en begeleiding? Neem dan contact met ons op via LinkedIn door een bericht te sturen naar Juliëtte Khalass of Shaif Guman Zij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.